Mardi le Vingt doet op eigen kracht “Die sieben letzten Worte”

Artikel uit Twente UIT de kunst, De Twentsche Courant Tubantia, 16 maart 2016

Hij herinnert het zich nog als de dag van gisteren. “De eerste keer dat ik met Mardi le Vingt Die sieben letzten Worte in Ootmarsum uitvoerde, was in 2002. De publieke belangstelling was overweldigend. We hebben zelfs de stoelen van de naburige caféterrassen gehaald. Het was een gekkenhuis, de kerk zat met 650 mensen tjokvol.”

Of dat komende zondag ook het geval zal zijn wanneer hij met Mardi le Vingt en Die sieben letzten Worte in de r.-k. Simon en Judaskerk op herhaling gaat, betwijfelt de Ootmarsumse koordirigent. “Maar met 300 bezoekers zijn wij ook dik tevreden.” Henry Meijer knikt. Samen met Herman Koops, Ada Koopman en Monique Oude Egbrink vormt hij het bestuur van de Stichting Passieconcerten Ootmarsum dat tekent voor de organisatie van dit tweejaarlijkse concert. Het is alweer het vierde op rij na de Johannes Passion, het Requiem van Fauré en het Stabat Mater van Pergulesi. Die Sieben Letzten Worte van Franz Joseph Haydn past wat Koops en Meijer betreft volledig in de lijn en in de geest van de passieconcerten. Het is gebaseerd op de zeven laatste zinnen die Jezus Christus gesproken zou hebben voor hij op Goede Vrijdag de kruisdood stierf. Deze woorden werden opgetekend door de evangelisten Marcus, Matthäus, Lucas en Johannes. “En Haydn heeft daar rond 1750 prachtige muziek op gemaakt”, licht Herman Koops toe. Pas tien jaar later voegde hij daar tekst aan toe. En daarin staan de zeven zinnen, de zogeheten kruiswoorden, centraal. Koops: “Dit is een prachtig passieconcert. En dat komt puur door de muziek van Haydn. Die is heel toegankelijk voor het publiek. Heel ontroerend en het laat zich makkelijk beluisteren.”

Opmerkelijk bij deze uitvoering is dat Koops geen gebruik maakt van professionele solisten. De solisten zijn afkomstig uit het eigen, 23 zangers tellende koor: de sopraan Astrid Koopman uit Tubbergen, de alt Kristin Nijhuis uit Ootmarsum, de tenor Jef Horsthuis uit Oldenzaal en de bas Dirk Slot uit Rijssen. Koops: “Toen ik dit concert de eerste keer uitvoerde, werkte ik wel met professionals. Maar het verschil tussen solisten en koor was te groot. Dat is nu niet het geval. Zonder dat we concessies doen aan het kwaliteitsniveau. Het zegt eigenlijk ook alles over het hoge niveau van Mardi le Vingt. En dat is pure luxe, dat besef ik maar al te goed.”

In financiële zin is deze werkwijze ook voordelig omdat er nu geen solisten betaald hoeven te worden. Henry Meijer: “Dat nemen we mee in de toegangsprijs, die daarmee alleszins betaalbaar blijft.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s