Gekroonde klanken bij jubilerend koor Mardi le Vingt

Door Jos Keijzer

In de prachtige ambiance van de H.Pancratiusbasiliek in Tubbergen was het goed toeven. Het vele publiek werd getrakteerd op een gloedvol en spetterend jubileumconcert. Een uitvoering dit koor waardig want het heeft een spoor van optimale concerten door het culturele landschap getrokken. Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland.

De kracht van Mardi le Vingt ligt niet alleen in voortreffelijke uitvoeringen maar ook in de programmering. Vivaldi, Mozart, Bach en de modernen zoals Jenkins en Pärt, werden uitgevoerd. Het jubileumconcert werd geopend met een mis van Haydn. De Missa in Angustiis ook wel Nelsonmis genoemd. Angustiis betekent onrust en dat had betrekking op de roerige tijd destijds in Europa. Admiraal Nelson hoorde deze mis pas twee jaar na de eerste uitvoering. Hij schonk Haydn een gouden horloge. Bij dit zeer geslaagde concert had dirigent Koops het zeker ook verdiend. Energiek en helder gaf hij leiding aan orkest, koor en solisten. Gelijk al bij het Kyrie gaf het koor haar visitekaartje af. Krachtige inzetten, loepzuiver bij de sopranen. Een zeer evenwichtige koorklank ook bij de intiemere gedeelten. Ingetogen zingen is een kunst op zich maar dit koor laat het horen. In de elfde mis van Haydn in een reeks van veertien, was dit een ‘democratische ‘ compositie. In de oude stijl volgden solisten en koor elkaar afzonderlijke op. Nu wisselden binnen elk misdeel solisten koor en orkest elkaar af. Haydn klonk vol vaart en gratie. De prachtige stemmen van de solisten vervolmaakten deze uitvoering. De barokmuziek kent vele herhalingen maar bij dit concert kreeg elke frase een verhogend accent. Het orkest speelde de muzikale sterren van de hemel. Speel je Haydn dan heeft de strijkersgroep een zeer belangrijke functie. De snelle tempi werden feestelijk geaccentueerd door trompetten en pauken.

Bij de Coranations Anthems werd het jubileumfeest nog voortgezet. In ‘Zadok the Priest ‘ opende het orkest ragfijn met de symboliek van de naderende stoet om dan met het koor in een groots klankfestival theatraal in te zetten. Geen moment ontbrak de spanning. Wat een koorenergie. Elk anthem, gebaseerd op bijbelgedeelten en enkele psalmen, was een onvergetelijke ervaring voor het talrijke publiek. De coronations anthems waren geschreven voor de kroning van een koning en bij het laatste akkoord van het Hallelujah werd precies op dat moment de koning gekroond. Bij dit concert werd bij het laatste akkoord door koor, orkest en Herman Koops de kroon op deze uitvoering gezet.

Jubileumconcert Twents Kamerkoor Mardi le Vingt
Zaterdag 23 november 2019, H.Pancratiusbasiliek Tubbergen
Missa in Angustiis/Nelsonmis, J.Haydn
4 Coronations Anthems, G.F.Händel

Medewerkenden: Evelyn Ziegler, sopraan
Franske van der Wiel, alt
Falco van Loon, tenor
Daniël Hermán Mostert , bariton
Orkest Florilegium Musicum
Muzikale leiding : Herman Koops

1 reactie

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s