Mardi le Vingt zingt Fauré. Ingetogen troostmuziek van Mardi le Vingt

Door Jos Keijzer

Simon en Judaskerk, Ootmarsum.
Zondagmiddag 1 april 2012.
Stichting Passie Concerten Ootmarsum en Twents Kamerkoor Mardi le Vingt.
Organist: Hans Stege

Er is door de eeuwen heen veel muziek geschreven voor de lijdenstijd. Composities die het leed van de Christus en de medemens vorm geven. Aangrijpend, emotievol en soms diep smartelijk.
In de muziek van Gabriel Fauré is geen muzikaal geweld te vinden maar ingetogenheid, lyriek en ontzag voor de Eeuwige en vooral een stil verlangen.
Vanuit een intieme klank tracht hij een ‘stemming’ te scheppen. Het is de kunst van de muzikale fijne pentekening, geen groots schilderij. Vanuit die visie was dit concert ook vormgegeven. In de keuze van de werken maar ook in de uitvoering. Voor de begeleiding van de koorwerken was gekozen voor een Duits harmonium uit het harmoniummuseum in Borger Compascuum.
Op het Mannborg-instrument begeleidde organist Hans Stege heel fijnzinnig en intiem. Door het principe van de zuigwind liet het harmonium een unieke tedere klank horen maar ook breed en warm en met een intens diepe bas waar nodig. Stege ademde mee met de koorzangers en wist binnen een enkele maat de muziek te versterken en terug te nemen.
Mede daardoor ging het koor mee in ragfijne zanglijnen om soms weer te overbloezen naar grootse akkoorden. Dirigent Herman Koops stileerde de muziek vanuit zijn bekende dansante dirigeerstijl maar nu wel ingetogener.
In de mis Messe basse voor vrouwenstemmen liet Mardi le Vingt een grootse klankschoonheid horen. Hier hoorde men dat de religieuze muziek van Fauré het Gregoriaans als bron heeft. De twee vrouwenensembles namen heel natuurlijk en loepzuiver de frases over.
Meerstemmigheid schoof moeiteloos in elkaar om bij de afsluiting van elk misdeel, elkaar in een innige muzikale omhelzing te vinden. Het Requiem en het Cantique de Jean Racine werden op hetzelfde hoge niveau uitgevoerd alles vanuit een prachtige koorklank.
Sopraan Astrid Koopman stileerde het Pie Jesu fijnzinnig. Bariton Ben Geuke overtuigde met het Libera me. Troostmuziek voor deze tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s