Mardi le Vingt met intieme koorzang

Recensie door Jos Keijzer – 20 november 2011

De Engelse koormuziek heeft in de verschillende perioden prachtige composities voortgebracht. De muziek is gericht op de mens en volgt de tekst op de voet vanuit een rijke muzikale afwisseling. Misdelen maar ook volkshymnen en recitatieven, het was bij dit concert terug te vinden. Dirigent Herman Koops wist met zijn vocaal ensemble Mardi le Vingt de Engelse koorzang voluit eer aan te doen. Het koor beschikt over een voortreffelijke koorbalans. De hoge stemmen schikken zich moeiteloos in de muzikale vraagstelling van de Engelse koormuziek. Binnen de 22 leden is het mogelijk ook nog een perfect klein koor te laten zingen. Het programma bestond uit drie blokjes die elk afgesloten werden met een Ave Verum. In de toonzetting van het Ave Verum van Elgar, als slot van het eerste blok, hadden de koorgroepen elkaar volledig gevonden. Hier groeide en bloeide het ensemble. De romantische zetting met een prachtige pianobegeleiding gaf ruimte aan de koorgroepen om zich optimaal te presenteren .Een mooie voordracht bij de vrouwen en de bassen legden een warme klankvloer. Ook componist Rutter, een mens van deze tijd, weet met zijn muziek mensen te raken. The Lord is my shepherd met pianobegeleiding en altfluit , kreeg een intieme benadering .Een open compositie die vanuit hoog gezongen frases met meerstemmige afsluitingen, eindigde in een brede ligging met een ontroerende koorafsluiting. Kristin Nijhuis had op altblokfluit al eerder een zeer goede instrumentale bijdrage geleverd o.a met de bekende Sonate nr.4 van Handel.De recitatieven in het magnificat van Moore klonken een in een vloeiende vertellende beweging. Ingezet door de vrouwenstemmen en naadloos overgenomen door het koor. Individuele koorleden beschikken ook over solistische gaven zoals in The infinite shining van Vaughan Williams met een prachtige ingehouden pianobegeleiding door Edith Veldhuis. Zij begeleidde heel adequaat en trefzeker. Jammer dat de vleugel met deze akoestiek wat versluierde. Herman Koops liet een galante orgelregistratie horen van een Voluntary van Russell. Afgesloten werd met een ingetogen Lacrimosa en Ave Verum van Jenkinks. Mardi le vingt weet met haar koormuziek de mens te raken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s